Muhasebe denildiği zaman ekonomik faaliyetler akıllara gelir. Ekonomi alanında faaliyet gösteren kurum, kuruluş ve iş yerlerinin ekonomik defterlerini tutmak gelir gider havuzunu takip etmek ve bunu kayıt altına almak tamamen muhasebecilerin işidir.
Muhasebe zorlu bir sektör olsa da parasal konular ve ekonomi ile ilgili olan kimseler için ideal bir meslek olabilir. Muhasebeci olabilmek için Lise ve Üniversitede bu bölümün eğitimini görebilirsiniz.
Muhasebeci, ekonomik anlamda faaliyet gösteren firma ya da şahıslara ait işletmelerinde gerekli hükümleri yerine getirerek defterler tutulup, bir takım beyannamelerin düzenlemesini yapan kişidir. Muhasebeci olabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerini bitirmek ve düzenlenecek sınavlarda başarı elde ederek sertifika sahibi olması gereklidir. Yani direkt olarak mesleği öğrenmiş bir kişinin belgesi olmadan muhasebe mesleğini yapabilmesi mümkün değildir.
Geçmiş dönemlerde hayatımıza bilgisayar girmeden önce genel anlamda tüm bilgiler daktilo ve elle doldurularak hazırlanmaktaydı. Günümüz şartlarında gelişme gösteren teknoloji ile birlikte hayatımıza giren bilgisayarlar birçok işe kolaylık getirdiği gibi muhasebe mesleği içinde geçerli bir kolaylığı sağladı. Yasal anlamdaki defterler, beyannameler, makbuzlar genelde bilgisayarda hazırlanarak gerek görülmesi durumunda yazıcılar ile çıktısı sağlandı.
Muhasebecinin Görevleri
Muhasebe mesleğini yürütecek kişilerin bir takım görevleri sorunsuz şekilde yerine getirmesi gereklidir.
- Serbest meslek sahipleri, resmi ve özel kurumlar gibi çeşitli alanlarda çalışan kişilerin işletme defteri, serbest meslek kazançları gibi çeşitli defter kayıtlarını gerçekleştirir.
- Kişi ya da kuruluşlara karşı yükümlü olduğu vergi beyannameleri ilgili mevzuata uygun şekilde düzenlemesini yapar.
- Kişilerin ve kuruluşların adına vergi daireleriyle arasında bir köprü olur. Gerekli uzlaşma işlemlerinin tamamına katkı sağlar.
- Sosyal Sigortalar Kurumu ile ilişkilerini de düzenlemektedir.
Serbest Muhasebeci ya da Mali Müşavir olunması isteniyor ise, rakamlar üzerinden akıl yürütebilme, ayrıntılara dikkat edebilme, büro ortamında çalışmaktan keyif duyan, sorunlu, sabırlı, dikkatli ve düzenli çalışmaya ayak uydurabilecek bir özelliğe sahip olunması gerekir.
Serbest muhasebeci ve mali müşavirler bir şirket bünyesinde çalışma gösterebileceği gibi kendileri de büro açabilmektedir. Farklı alanlarda hizmet veren firmalarda çalışmak isteniyor ise her meslek grubunda olduğu gibi CV hazırlaması gerekir. Öz geçmiş bilgilerinde alınan eğitimler, daha önce çalışma gösterilen alanlar, bilgisayar ve diğer çeşitli muhasebe programlarına ait çalışma yeteneği gibi farklı bilgiler net şekilde bildirilmelidir.
Sitemizde yer alan muhasebe CV örnekleri arasından dilediğinizi bilgisayarınıza indirerek hemen hazırlık aşamasına geçebilirsiniz. Boş olarak indirilecek CV üzerinde dilediğiniz değişiklikleri yapabilmeniz mümkündür.